Társadalmi innováció - új társadalmi válaszok, úttörő közösségi megoldások korunk égető szociális, környezeti és egészségügyi problémáira

Környezeti szemléletformálás retextillel

Letöltés PDF formátumban


Horváthné Kocsis Angéla

Magyarország, Győr-Moson-Sopron, 9245 Mosonszolnok, Fő út, 65.

hello@ketfecske.hu

+36 20 37 27 607


Régiós

megvalósítás alatt álló ötlet

Tudásmegosztó
Környezeti fenntarthatóságra törekvő
Kreatív (művészet, formatervezés)

Szegénységi küszöb alatt élők/gyermekvédelmi támogatásban részesülők
Általános iskolás gyerekek és középiskolás fiatalok, köztük hátrányos helyzetűek, speciális nevelési igényűek. Közvetve elért: tanárok, szülők.

2023-09-01

2024-08-31

Régiónk középiskolai és általános iskolai felsős osztályaiban tartunk környezeti szemléletformáló előadásokat retextil gyakorlati foglalkozásokkal színesítve. A tevékenység során felhívjuk a figyelmet a klímaváltozásra, az életmódunk megváltoztatásának sürgősségére. Az előadást fenntarthatósági szakértő tartja, majd azt követően egy gyakorlati foglalkozás során retextil újrahasznosító módszerekkel készítünk a diákokkal textilékszereket, táskákat, stb. A művészetterápiás jellegű kézműves foglalkozáson a diákok különböző hagyományos textilfeldolgozási módszereket tanulnak, felhívjuk a figyelmüket a textilipar szennyező voltára, a fast fashion túltermelésére, a vásárláscsökkentés fontosságára, az egyén személyes felelősségére. Tippeket adunk a fenntartható ruházkodással, a tudatos vásárlással kapcsolatban, ruhajavítási, ruhakészítési módszerekkel ismertetjük meg őket. Az előadások után egy következő alkalommal az érdeklődőbb diákoknak tartunk egy "fenntarthatósági klubot", amelynek keretében folytatjuk a munkát, válaszolunk a diákok konkrét kérdéseire. Igényeik és terveik szerint egy fenntarthatósági projektet dolgozhatnak ki, melyben támogatjuk őket, és amelyet ők megvalósíthatnak.

A fogyasztás, a ipar túltermelése évről évre hatványozottan növekszik. Az ökológiai túllövés napja Magyarországon 2023-ban május 30-ra esett, ez után már a jövőnk készleteit fogyasztjuk. Az EU lakói évente 5,8 millió tonna textilhulladékot dobnak ki, melynek csak az 1/4-ét hasznosítják újra, azaz percenként 60 kukásautónyi alig használt ruhát küldünk égetőkbe, lerakókba. Magyarországon 80.000 tonna ruhát dobunk ki, melyből csupán 1500 tonna kerül a ruhagyűjtő konténerekbe. Ha így folytatjuk, belefulladunk a szemétbe. Kézműves foglalkozásaim során rendszeresen találkozom olyan gyerekekkel, akik nem tudnak ollóval vágni, csomót kötni, stb. Nagyon fontosnak tartom, hogy a fiatalok elsajátítsák ezeket a készségeket. Szeretném velük megtapasztaltatni az alkotás, a két kézzel végzett munka örömét; azt, hogy a világ nem gombnyomásra működik. Az örömöt, hogy hasznos, amit csinálok, hogy van értelme és kézzel fogható eredménye a munkámnak, ezáltal a létemnek. Művészetterápiás jellegű foglalkozásaim fejlesztik a finommotorikus mozgásokat, az esztétikumot, a kézügyességet, türelmet, figyelmet, koncentrációt. Formálják a résztvevők fogyasztói attitűdjét, környezeti szemléletét, vásárlási szokásait.

A célcsoport új megközelítésből kap gyakorlati információkat a fenntarthatóságról, melyeket a saját életébe beépítve alkalmazhat a mindennapokban. Ez által fejlődik diákok környezeti tudatossága, kritikai gondolkodása, és általuk elérünk a szülőkhöz, háztartásokhoz is. A tizenévesek hamarosan abba az életkorba kerülnek, hogy önálló gazdasági döntéseket hozhatnak, ők döntetnek az életmódjukról, a fogyaszási szokásaikról, vásárlásaikról, hulladékkibocsátásukról. Erre a felelős viselkedésre szeretnénk felkészíteni őket.

Bérek és bérjellegű költségek: - előadói díj alkalmanként: 30.000 Ft - játszóházvezetői díj alkalmanként: 30.000 Ft 30 alkalom: 1.800.000 Ft

Az oldal sütiket használ működéséhez. Az oldal használatával hozzájárul, hogy az sütiket tárolhat számítógépén.