Társadalmi innováció - új társadalmi válaszok, úttörő közösségi megoldások korunk égető szociális, környezeti és egészségügyi problémáira

Tudomány Mindenkinek Hackathon

Letöltés PDF formátumban


Pannon Egyetem

Magyarország, Veszprém, 8200 Veszprém, Egyetem utca, 10.

pr@gtk.uni-pannon.hu

003688624000

www.uni-pannon.hu

Nemzeti

megvalósítás alatt álló ötlet

Tudásmegosztó
Megoldáskereső
Kreatív (művészet, formatervezés)

Egyéb
Felsőoktatásban résztvevő hallgatók.

2022-02-18

2023-12-31

A Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Kara által megrendezett Tudomány Mindenkinek Hackathon egy, egyetemi hallgatók számára meghirdetett verseny. A nemzetközi és hazai szinten egyaránt ismert, és az elmúlt években egyre népszerűbbé váló, hackhaton jellegű versenyek főbb jellemzői: 1) a résztvevők egy adott problémára keresnek megoldást, 2) korlátozott számú csapat vesz részt, 3) a megoldások kidolgozását szakmai előadás, mentoráció segíti, 4) a verseny egy teljes napig tart. A Tudomány Mindenkinek Hackathon újdonságát adja, hogy tudománykommunikáció témában jelenleg Magyarországon nincs hasonló verseny. Az aktivitás célcsoportja a magyarországi egyetemeken tanuló, aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkezők hallgatók. A verseny során a résztvevő egyetemi diákok egy adott, minősített tudományos folyóiratban megjelent publikációt dolgoznak fel közérthető módon. A tanulmányban szereplő kutatási eredményeket közérthető módon mutatják be, a verseny során különböző megoldásokat dolgoznak ki a helyszínen (például sajtóközlemény, infografika, podcast tervezet, rövid videó). A verseny eddig két alkalommal került megrendezésre, 2022. februárban és 2022. novemberben. A verseny mindkét esetben személyes részvétellel zajlott.

A tudományos információk, a tudományos kutatások eredményeinek értelmezésével kapcsolatos készségek illetve ezek hiánya az elmúlt években egyre inkább előtérbe került. A médiában megjelenő hírek és a tudományos közösségekkel szemben támasztott publikációs elvárások egyaránt azt eredményezik, hogy nagyon sok ilyen jellegű információval, adattal találkozunk. Tekintettel arra, hogy a tudományos eredmények elismertsége, megbízhatósága növekedett, számos álhír is megjelenik a tudományosság látszatát keltve. Az információk értő feldolgozása, a kritikus gondolkodás és a probléma-megoldási készségek javítása az oktatás minden szintjén, így a felsőoktatási intézményekben is kiemelt téma. A Tudomány Mindenkinek Hackathon esetében a résztvevők egy támogatott, mentorált folyamat során dolgoznak fel tudományos eredményeket, interpretálnak közérthető módon. Ennek eredményeként a résztvevők készségei fejlődnek, a verseny lehetőséget teremt az érintettek (például tudományos kutatással foglalkozók, média szakemberek, nagyközönség) közötti kommunikációra, a versenyt kísérő médiaérdeklődés pedig a tudománykommunikáció fontosságára hívja fel a figyelmet. A feldolgozandó tudományos közlemény témájától függően egy adott területtel kapcsolatos tudományos eredmények is előtérbe kerülnek.

A résztvevők esetében a verseny hatására növekszik a yyitottság a tudományos publikációk felé, javul a tudományos kutatások eredményeinek megértése, az információk feldolgozása és az álinformációk kiszűrése. Szintén a résztvevők esetében, a verseny felkelti az érdeklődést a tudományos kutatások végzése illetve a tudományos kutatói életpálya iránt. Ez a tudományos kutatói utánpótlást is támogatja illetve a fiatalabb korosztályok bevonását. A verseny eredményeként javul az érintett szereplők – tudományos kutatók / kutatóhelyek, nagyközönség, média – közötti párbeszéde, együttműködési hajlandóság. Ez segíti a tudományos eredmények megfelelő, a nagyközönség számára közérthető kommunikációját is. A verseny hatására szélesebb körben is javul a tudományos eredmények megértése, az információk feldolgozása, illetve egy adott témával kapcsolatos tudományos információk megismertetése.

A verseny költségvetése az alábbiak szerint alakul (az eddig megrendezésre került kettő verseny tapasztalatai alapján). Bérek és bérjellegű költségek: a Pannon Egyetem munkatársai a Társadalmi Innovációs Nemzeti Laboratórium keretében vesznek részt a verseny szervezésében, a verseny a Tudomány Mindenkinek alprojekt része Alvállalkozók, szolgáltatások: • Étkezés biztosítása: 500 000 forint • Szakmai előadók, zsűritagok díjazása: 250 000 forint Nyeremények: 400 000 forint Egyéb költségek (dekoráció, nyomtatás stb.): 10 000 forint Amennyiben erre igény van, a távolabbról érkező versenyzők részére a Pannon Egyetem szállást (kollégiumi elhelyezés) is biztosít. A verseny szervezése összességében kb. nettó 1 000 000 forintos költséggel jár. A szakmai előadók esetében volt már rá példa, hogy az előadó nem részesült díjazásban (együttműködő partner vagy Pannon Egyetem oktatója), ez csökkentheti a költségeket. A verseny jellegéből adódóan fontos a résztvevők számára az ellátás (frissítők, ebéd, verseny végén állófogadás) biztosítása, hiszen a versenyzők végig a helyszínen tartózkodnak. Más versenyekhez hasonlóan, a díjazás a résztvevők számára kiemelten fontos.

Az oldal sütiket használ működéséhez. Az oldal használatával hozzájárul, hogy az sütiket tárolhat számítógépén.