Társadalmi innováció - új társadalmi válaszok, úttörő közösségi megoldások korunk égető szociális, környezeti és egészségügyi problémáira

CoolCo's - Cooling Corners and Corridors

Letöltés PDF formátumban


Ghira Zsófia Anna

Magyarország, Pest, 1044 Budapest, Gyertyaláng utca, 13

zs.ghira@gmail.com

06308354735


Helyi

megvalósítás alatt álló ötlet

Közösségfejlesztő
Környezeti fenntarthatóságra törekvő
Kreatív (művészet, formatervezés)

Alacsony iskolai végzettségűek
Idősek, kismamák, szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, helyi nyelvet nem beszélők

2023-06-01

2023-09-30

Koncepciónk a 21. századi városok két fő kihívását célozza meg: a növekvő társadalmi egyenlőtlenségek és az éghajlatváltozás hatásai. A hőhullámok egyre intenzívebben és hosszabb ideig vannak jelen életünkben, és több szempontból is felkészületlenül érnek minket. Városi közterületeink nem tudnak menedékként szolgálni, Európában évente 90 000 halálos áldozatot fog követelni az extrém hőség 2050-ig. Olyan kisléptékű, sűrűn beépített lakóövezetekben kivitelezhető, moduláris gyorssegélyt kínálunk, mely a kiszolgáltatottabb csoportokat helyezi a középpontba: idősek, gyermekek, várandós kismamák, a helyi nyelvet nem beszélő lakosok, alacsony jövedelmű háztartások tagjai. Őket megszólítva és a tervezésbe bevonva információt és tudást adunk át közösségi és egyéni alkalmazkodási lehetőségeikről, továbbá helyi ismereteikkel hozzájárulnak a köztér alakításhoz. A fő célcsoportunk a veszélyeztetettebb társadalmi csoportok. Az ő köztér használatuk legtöbbször limitált, ugyanis a mai fejlesztések rekreációs, vagy vendéglátói tevékenységeket támogatnak, főként a tehetősebb csoportok számára. Célcsoportunk tagjai nagymértékben ki vannak téve a hőség kockázatainak, és alacsony az alkalmazkodóképességük.

Európában az elmúlt két évtized súlyos hőhullámai a becslések szerint évente 25 000 és 70 000 közötti halálesetet okoztak. Különösen az idősek halálozása emelkedik hőhullám idején, de negatív egészségügyi hatások mutatkoznak a fogyatékkal élők, a gyermekek és a kismamák esetében is, továbbá a társadalmi elszigetelődés is az alacsonyabb alkalmazkodókészséghez vezet. Az európai országok hőérzékenységi indexe 34 és 45% között van. A CoolCo's két fő kihívást céloz meg a városokban: A hőhullámok növekvő gyakorisága és intenzitása, valamint az egyenlőtlenségek. A nagy népsűrűségű és zárt felületű városi központokat szélsőséges hőhullámok sújtják, így milliók vannak kitéve a hőstressz által okozott negatív egészségügyi hatásoknak. A hőhullámok egyébként nem tartoznak a legrémisztőbb szélsőséges időjárási események közé (Ghira 2023). Az alacsony kockázati megítélés miatt a lakosok ritkán gyakorolnak nyomást a döntéshozókra, hogy az alkalmazkodás terén előrelépéseket hajtsanak végre (Malloy 2021). A társadalom elöregedése miatt a hatások várhatóan jelentősen növekedni fognak a jövőben. Az Európai Bizottság szerint a hőhullámok az előrejelzések szerint 2050-ra évente 90 000 ember halálát fogják okozni Európában (EC 2020).

A CoolCo's célja, hogy kortól, nemtől, társadalmi helyzettől vagy nemzetiségtől függetlenül inkluzív alkalmazkodási lehetőséget kínáljon. Célunk a társadalmi csoportok közötti egyenlőtlenségek csökkentése az alkalmazkodás tekintetében; hozzáférhető közterek létrehozása és a hőség káros hatásainak mérséklése. Megnyitjuk a köztereket, közösséget építünk és megosztjuk a hőséghez való alkalmazkodással kapcsolatos tudást. Gyorsan megvalósítható megoldást kínálunk a helyi önkormányzatoknak a hőhullámokra adandó, gyorsan beépíthető válaszként. Két, egyaránt fontos pillért tartalmaz a koncepciónk: a közterületek átalakítása és a sérülékeny lakossággal való közös tervezés Living Lab formátumban. Egy-egy hűsítő sarok megvalósítása után a helyi lakosok tudással feltérvezve vágnak neki a nyári időszaknak, valamint a köztéri beavatkozás hatására a mindennapi útvonaluk mentén lehetőség nyílik a megpihenésre. A közösségi tervezés által a helyi lakosok elmondhatják, hogy milyen funkciókat jelenítenének meg a térben, amiket a lehetőségekhez mérten teljesítünk. Mérhető változást az indikátorok résznél említek.

A forrásigény a pilot projekt megvalósításra vonatkozik. Ezért tartalmaz olyan kiadásokat is, amelyek az első projekt megvalósításához elengedhetetlenek, a továbbiaknál viszont nem, vagy alacsonyabb mértékben jelennek meg. Bár jelenleg, a pilot projekthez nincs szükség beruházásra, a projekt további életében szükség van forgóeszközre (anyag), illetve sikeresség esetén álló eszközre is (a termelés és az utcabútorok kivitelezését hosszútávon házon belül tervezzük). 1. Beruházás • Álló • Forgóeszközigény 2. Bérek és bérjellegű költségek – a projekt jelen felkészültségi szintjén a projekten dolgozók nem vesznek fel fizetést. A pilot projekt és a hatástanulmányok elvégzése 6 munkahónapot jelent a két személy számára 5 000 000 forint értékben 3. Alvállalkozói költségek, szolgáltatások költségei – honlapfejlesztés 350 000 + szerkezeti tervek statikai átvizsgálás 500 000 + anyagköltségek és a moduláris utcabútorok kivitelezési költségei 4 000 000 + grafikai anyagok 150 000

Az oldal sütiket használ működéséhez. Az oldal használatával hozzájárul, hogy az sütiket tárolhat számítógépén.