Társadalmi innováció - új társadalmi válaszok, úttörő közösségi megoldások korunk égető szociális, környezeti és egészségügyi problémáira

BeEnX Kistelepülési polgármesterek feladatkezelő és tervező programja

Letöltés PDF formátumban


Radnai Bertalan

Magyarország, Pest, 2633 Ipolytölgyes, Hegyalja utca, 7

radnai.berci@gmail.com

+36309924900


Nemzeti

megvalósítás alatt álló ötlet

Tudásmegosztó
Megoldáskereső
komplex település és közösségfejlesztő munka támogatása

Felzárkóztatandó (FETE) vagy egyéb hátrányos helyzetű település lakói
Kistelepülések (Ezer lakosig)

2022-10-01

2023-11-15

A program a munkavégzéshez szükséges tudástartalom és településigazgatási eszköz a kistelepülési polgármesterek számára, amely hatékony megoldást ad sokrétű feladataik kezelésére, és ezzel a helyi közösség hatékonyabb szolgálatára. A fejlesztésünk logikai sorrendben jeleníti meg a polgármesteri munka területeit, amelyek alkönyvtárakban részletezhetők szintenként tíz témában, amelyek további tíz alsóbb szinten folytathatók.. Ezzel a logikával végtelen számú információ kezelhető könnyen és áttekinthetően. Az egyes témákhoz megjegyzések írhatók, dokumentumok, képek csatolhatók, mindez archiválható. A témák és a feladatok-ill. azok fontossága öt féle színnel minősíthető, ütemezhető heti, akár éves szinten, emailben delegálható. Így a felhasználó minden nap látja az adott hétre ütemezett feladatait, és megtervezheti az intézkedések fontossági sorrendjét. Megoldásunk nem többet, hanem mást kínál, mint a hasonló programok: egy polgármesteri feladatokra optimalizált verziót, amely minimális számítástechnikai ismeretekkel is használható, áttekinthető, de kedvet csinál a fejlesztéshez és lehetőséget ad a fejlődésre.

A rendszerváltozás idején önállósult települések közös jellemzője, hogy a polgármester személye, készségei és tudása döntően befolyásolja az ott élők életminőségét, és a lakosság megtartó erejét. A helyi vezetőnek szerteágazó feladatokat kell megoldani minimális munkatársi segítséggel. A polgármesteri munkakör csupán az önkormányzati törvényben van körülírva, a szükséges ismeretanyag nem hozzáférhető, a település méretre vonatkozó előírásokról előadásokon és konferenciákon sem lehet információt szerezni. A tudást a tapasztaltabb kollégáktól, vagy -rosszabb esetben- a régebbi munkatársaktól kapja a megválasztott polgármester, akinek az államigazgatás legalsó szintjén a szociális ügyektől a környezet - és állatvédelmen, ill. más szakterületeken át a településfejlesztésig egyszerre kell naprakészen ellátni a kötelező és a vállalt feladatokat.

Szoftverünk javítja a polgármester munkájának eredményességét, használata felgyorsítja a betanulás folyamatát, segíti a napi döntéshozatali feladatokat, mentesíti párhuzamos feladatok és határidejük kezeléséből adódó rendkívüli szellemi terhelést. Lehetőséget ad a vezetéselmélet és a munkaszervezés magasszintű gyakorlására annak is, akinek nincs megfelelő tudása és tapasztalata. E hatékonyság növelő eszköz eredményeként csökken a munkateher, több idő jut a lakosok meghallgatására, a részvételi demokráciára, a helyi közösség életének és jövőjének alakítására, ami fontos, és időigényes feladata a település vezetőjének.

A szoftver alapvetően szellemi termék. Az elkészítésének tárgyi feltételei adottak, a munkát beletesszük. A programozó munkaidő viszonylag pontosabban számítható. A polgármesteri, illetve vezetői tudás beépítése, a program feltöltése szakmai anyagokkal már nehezebben fejezhető ki ráfordított munkaidőben. A programot alapvetően ketten készítjük, 50-50 százalékban tulajdonoljuk és részesülünk majdani értékesítéséből.

Az oldal sütiket használ működéséhez. Az oldal használatával hozzájárul, hogy az sütiket tárolhat számítógépén.